Χρήστος Οικονόμου, Το καλό θα ‘ρθει από τη θάλασσα

Written by Katerina Sampsona on . Posted in Δύο λεπτά βιβλίο

download

Χρήστος Οικονόμου

Το καλό θα ‘ρθει από τη θάλασσα

Εκδόσεις : Πόλις

 

 

Θεωρείται από τους πιο ταλαντούχους συγγραφείς της νέας γενιάς και όχι άδικα.

Ο Χρήστος Οικονόμου, με το νέο του βιβλίο, Το καλό θα ‘ρθει από τη θάλασσα, μας μεταφέρει από τις γειτονιές της μεγαλούπολης του προηγούμενου βιβλίου του ( Κάτι θα γίνει, θα δεις), στις γειτονιές ενός αδιευκρίνιστου νησιού, πιθανόν κάπου στο Αιγαίο.

Είναι η τρίτη συλλογή διηγημάτων του συγγραφέα αλλά αυτή τη φορά, τα κείμενα είναι αλληλένδετα. Οι  ιστορίες μπλέκονται, τα πρόσωπα συναντιούνται  και ο συγγραφέας αποφασίζει να γίνει πιο άμεσος  στον αναγνώστη.

Καταγράφονται τέσσερις  ιστορίες ανθρώπων που βρέθηκαν στο νησί, είτε γιατί δεν άντεχαν τη ζωή στις μεγάλες πόλεις είτε γιατί η κρίση τους έσπρωξε εκεί προκειμένου να επιβιώσουν.

Ο  Τάσος, που πίστευε ότι  η ζωή αποκτά νόημα μόνο όταν θα έχεις καταλάβει πια για τα καλά ότι η ζωή δεν έχει κανένα νόημα… Και ότι για να φτιάξεις ένα νέο κόσμο, πρέπει να φτιάξεις ένα νέο εαυτό.

Ο Χρόνης, που έλεγε ότι ο φόνος είναι πιο βίαιη μορφή εξουσίας . Ότι ο αληθινός αντιεξουσιαστής είναι ο αυτόχειρας αντιεξουσιαστής

Ο Λάζαρος  το Τόξο, που ψάχνοντας το γιό του Πέτρο, αναθεωρεί όλα όσα πίστευε. Το χρήμα τελικά δεν έχει αξία μπροστά στην εικόνα το χαμένου του γιου. Γυμνός στην ανατολή της μέρας, ψάχνει τη λύτρωση μέσα από μια αυτοσχέδια προσευχή.

Και στο τέλος , ο Σταύρος και η Άρτεμις. Ένα ζευγάρι που είδε τα όνειρα του να καίγονται , στη κυριολεξία. Που παρόλα αυτά ακόμα ήλπιζε και έδωσαν την υπόσχεση , κάθε χρόνο εκείνη τη μέρα που γέμισαν στάχτες  και καπνούς, εκείνοι θα επέστρεφαν για να πετάξουν τον χαρταετό.

Η γραφή του Χρήστου Οικονόμου σε αυτό το βιβλίο σε αφοπλίζει. Βαθειά συναισθηματικός δεν στέκεται στην απλή καταγραφή των γεγονότων , δεν στέκεται στον κοινωνικό προβληματισμό μόνο, αλλά παίρνει τον αναγνώστη από το χέρι και τον οδηγεί σε άλλα μονοπάτια.  Γράφει χωρίς φόβο, απογυμνώνει τους ήρωές του , απομυθοποιεί τη ζωή τους και τους οδηγεί  στο τέρμα. Λύτρωση, επιθυμητή ή όχι. Με απώλειες η χωρίς.

 

Ξενομπάτες και αρουραίοι

Κατερίνα Σαμψώνα

http://sokari-sokari.blogspot.gr/2014/12/blog-post.html

 

http://

Χρήστος Οικονόμου, Το καλό θα ‘ρθει από τη Θάλασσα, Εκδόσεις Πόλις from katerina sampsona on Vimeo.