Ο Βαγγέλης Γιαννίσης μιλά στο metadeftero.gr για το τελευταίο του βιβλίο Το Κάστρο

Written by Katerina Sampsona on . Posted in Δύο λεπτά βιβλίο, Σύντομα νέα

db354c7c64bb3a2fd947e7d5ab1fa5c8

Ο Βαγγέλης Γιαννίσης μιλά για το τελευταίο του βιβλίο Το Κάστρο, στο metadeftero.gr και την Κατερίνα Σαμψώνα

Μετά το Μίσος, έρχεται το Κάστρο και ο επιθεωρητής Άντερς Οικονομίδης μπλέκει σε νέες περιπέτειες. Ήταν πιο εύκολο να διαχειριστείτε τον ήρωά σας στο δεύτερο βιβλίο;

Και ναι και όχι.  Αφενός ναι, επειδή ο Άντερς, πλέον, δεν ήταν κάποιος ξένος. Είχα εξοικειωθεί μαζί του σε μεγαλύτερο βαθμό, οπότε μπορούσα να τον διαχειριστώ καλύτερα. Αφετέρου όχι, καθώς εξελίσσεται. Ο Άντερς του Κάστρου είναι διαφορετικός από εκείνον του Μίσους. Ναι, ο πυρήνας του είναι ο ίδιος, αλλά τα όσα είχαν προηγηθεί στο πρώτο βιβλίο και οι συνθήκες με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος στο δεύτερο τον αλλάζουν.

Στο Κάστρο η υπόθεση γίνεται ουσιαστικά, προσωπική υπόθεση για τον Άντερς Οικονομίδη. Γιατί τον βάλατε σε αυτή τη δοκιμασία;

Κατά κάποιον τρόπο μπήκε μόνος του.  Τα γεγονότα του Μίσους προκάλεσαν μέσω της αλυσιδωτής αντίδρασης τα γεγονότα του Κάστρου –ή, τουλάχιστον, ένα μέρος τους.  Οι επιλογές του Άντερς είναι αυτές που διαμορφώνουν τόσο την εξέλιξή του ως χαρακτήρα, αλλά και την εξέλιξη της ιστορίας του στα βιβλία.

Ήταν προσχεδιασμένη η συνεχεία του επιθεωρητή ή προέκυψε σαν φυσική συνέχεια του πρώτου βιβλίου;

Όταν ξεκίνησα να γράφω το Μίσος δεν είχα στο μυαλό μου τη δημιουργία μίας σειράς.  Είχα μέσα μου μία ιστορία, με πρωταγωνιστή έναν Ελληνοσουηδό επιθεωρητή, την οποία ήθελα να αφηγηθώ.  Έχοντας ολοκληρώσει τα 2/3 περίπου του βιβλίου, έτυχε να διαβάσω μία συνέντευξη ενός αγαπημένου συγγραφέα, ο οποίος είπε ότι από νωρίς άρχισε να σχεδιάζει το μέλλον του ήρωά του, προκειμένου να έχει υλικό για τα επόμενα βιβλία.  Οπότε, έκανα το ίδιο.  Προσπάθησα να σκεφτώ ποια στοιχεία του Μίσους μπορούσα να εκμεταλλευτώ, ώστε να δημιουργηθεί ένα δεύτερο βιβλίο, συνέχεια του πρώτου.  Επικεντρώθηκα σε μία ιστορία, η οποία είχε το περιθώριο να εξελιχθεί και το αποτέλεσμα ήταν το Κάστρο.

Πως χτίστηκε η ιστορία του Κάστρου;

Τελειώνοντας το Μίσος, είχα ήδη την αρχή του επόμενου βιβλίου.  Ήξερα πως στο επίκεντρό του θα βρισκόταν μία υπόθεση προσωπική για τον Άντερς, αλλά ήθελα και ένα συμπληρωματικό μυστήριο, το οποίο θα εξελισσόταν παράλληλα.  Έτυχε εκείνη την περίοδο να διαβάσω για μία είδηση από την Οκλαχόμα των ΗΠΑ, η οποία με έφερε σε επαφή με το λεγόμενο Δόγμα του Κάστρου.  Η ιστορία αυτή με εντυπωσίασε τόσο, που ήθελα πάση θυσία να την ενσωματώσω με κάποιο τρόπο στο επόμενο βιβλίο του Άντερς.  Οπότε, άρχισα να σκέφτομαι πώς ένα φαινομενικά ‘αθώο’ περιστατικό θα μπορούσε να έχει από πίσω του ένα σκοτεινό μυστικό.  Και κάπως έτσι μπήκαν τα θεμέλια του Κάστρου.

13001031_10154119235223970_1140662967453467738_n

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται άνοδος του αστυνομικού μυθιστορήματος στην Ελλάδα, είτε από έλληνες, είτε από ξένους συγγραφείς. Θεωρείτε ότι είναι μόδα ή το αναγνωστικό κοινό αναζητεί τη δράση μέσα από τα αστυνομικά μυθιστορήματα;

 

Πιστεύω ότι ξεκίνησε ως μόδα –και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό.  Μέσω της μόδας, οι άνθρωποι μπορούν να έρθουν σε επαφή με άγνωστα για αυτούς ενδιαφέροντα, τα οποία στο παρελθόν δε γνώριζαν και στο μέλλον ίσως τα αγαπήσουν πραγματικά –αλλά εξελίχθηκε σε κάτι άλλο.  Πλέον, το ελληνικό κοινό έχει άμεση και βαθιά επαφή με το αστυνομικό μυθιστόρημα.  Παλιότερα, οι περισσότεροι γνώριζαν μόνο τον Πουαρό και τον Χολμς.  Οι πιο μυημένοι ίσως γνώριζαν τον Μονταλμπάνοκαι τον Σάυν.  Πλέον στο μενού υπάρχει ο Μπλούμκβιστ, ο Ρέμπους, ο Χόλε, η Γκρέις, η Σκαρπέτακαι άλλοι πρωταγωνιστές αστυνομικών.  Έχουν δημιουργηθεί λέσχες ανάγνωσης αστυνομικής λογοτεχνίας και η εκδοτική παραγωγή τέτοιων μυθιστορημάτων έχει αυξηθεί, κάτι που αποδεικνύει πως το κοινό ζητάει τέτοιες ιστορίες.  Γιατί;  Ο κάθε αναγνώστης έχει τους δικούς του λόγους.  Κάποιος θέλει ένα φιξάκι δράσης.  Άλλος έχει δεθεί με τον ήρωα και θέλει να δει πώς θα εξελιχθεί η ζωή του.  Αισθάνομαι μεγάλη χαρά που το αστυνομικό μυθιστόρημα έχει περάσει στις προθήκες των βιβλιοπωλείων και στην Ελλάδα.

 

Θα επιχειρούσατε την συγγραφή ενός μη αστυνομικού μυθιστορήματος;

Είναι στα σχέδιά μου η συγγραφή ενός πολιτικού θρίλερ με θέμα τις βουλευτικές εκλογές του 2014 στη Σουηδία.  Η υπόθεση υπάρχει, μένει να βρεθεί και ο χρόνος.

Ποιο ήταν το τελευταίο βιβλίο που διαβάσατε;

ΤοThe gift of Fear τουGavin de Becker.

Θα υπάρξει συνέχεια για τον Άντερς Οικονομίδη;

Θα υπάρξει συνέχεια για το λογοτεχνικό σύμπαν του Έρεμπρο.  Ο Οικονομίδης είναι μέρος του και θα επιστρέψει, ωστόσο θα ήθελα να αποκτήσουν μεγαλύτερη συμμετοχή δευτερεύοντες χαρακτήρες, όπως η Μαρία Φρέντρικσεν και, γιατί όχι, κάποια μέρα να αποκτήσουν το ρόλο του κεντρικού ήρωα.  Αλλά μέχρι τότε, ο Άντερς θα μας κρατήσει παρέα λίγο ακόμα.

 

Το Κάστρο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα