ΚΕΘΕΑ Νόστος-Εξάντας

Written by metadeftero on . Posted in Σύντομα νέα

Το KEΘEA ΝΟΣΤΟΣ – ΕΞΑΝΤΑΣ, με έδρα τον Πειραιά, αποτελεί ένα ολοκληρωμένο δίκτυο υπηρεσιών για τη θεραπεία, έγκαιρη παρέμβαση και πρόληψη της εξάρτησης.

Σήμερα καλύπτει τις ανάγκες ενήλικων και έφηβων χρηστών ναρκωτικών και των οικογενειών τους με μονάδες στον Πειραιά, την Ελευσίνα και τη Μυτιλήνη. Απευθύνεται σε ανθρώπους που κάνουν είτα πειραματική/περιστασιακή είτε συστηματική χρήση ουσιών. H πρώτη επαφή των χρηστών με το KEΘEA NOΣTOΣ – ΕΞΑΝΤΑΣ πραγματοποιείται στα Συμβουλευτικά του Κέντρα. Εκεί γίνεται η προετοιμασία για εισαγωγή στην Κοινότητα και παρέχονται υπηρεσίες ενημέρωσης, μείωσης της βλάβης και κινητοποίησης για ένταξη σε θεραπεία. Η Θεραπευτική Κοινότητα ΝΟΣΤΟΣ, 55 θέσεων βρίσκεται στα Σελήνια της Σαλαμίνας.

Εκτός από υπηρεσίες απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης, το KEΘEA ΝΟΣΤΟΣ – ΕΞΑΝΤΑΣ διαθέτει Κέντρο Οικογενειακής Υποστήριξης για την ενημέρωση, συμβουλευτική και στήριξη οικογενειών που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξάρτησης από ναρκωτικές ουσίες.

Στον Πειραιά έχει δημιουργηθεί επίσης πρότυπη μονάδα κοινωνικής επανένταξης, που διαθέτει Ξενώνα δυναμικότητας 30 θέσεων και στέκι δημιουργικής απασχόλησης. Στις υπηρεσίες του ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ – ΕΞΑΝΤΑΣ περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων προγράμματα εκπαίδευσης-κατάρτισης και επαγγελματικού προσανατολισμού, ενώ λειτουργεί Γραφείο Διασύνδεσης για την υποστήριξη της ένταξης στην αγορά εργασίας.

Στο πλαίσιο του ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ – ΕΞΑΝΤΑΣ λειτουργεί και η Μονάδα Έγκαιρης και Κοινοτικής Παρέμβασης. Απευθύνεται σε περιστασιακούς χρήστες εργαζόμενους και φοιτητές και πρώην εξαρτημένους που μπορεί να χρειάζονται υποστήριξη. Επίσης, παρέχει υπηρεσίες σε εφήβους που πειραματίζονται ή κάνουν περιστασιακά χρήση ουσιών και υποστηρίζει τους νέους σε θέματα εθισμού ή υπερβολικής ενασχόλησης με το Διαδίκτυο και τα video games. Παράλληλα, πραγματοποιεί στοχευμένες παρεμβάσεις πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης σε ομάδες νέων υψηλού κινδύνου, στις εκπαιδευτικές κοινότητες και στις τοπικές κοινωνίες σε συνεργασία με άλλους φορείς.