Η Victoria Hislop μιλάει για το νέο της βιβλίο, Όσοι Αγαπιούνται

Written by Katerina Sampsona on . Posted in Δύο λεπτά βιβλίο, Σύντομα νέα

Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου της στη Πάτρα, τη Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, η Victoria Hislop μας μίλησε για το νέο της βιβλίο, Όσοι Αγαπιούνται, από τις εκδόσεις Ψυχογιός      

Ένα ακόμη  βιβλίο για την Ελλάδα και την ιστορία της. Πιστεύετε ότι θα σταματήσετε κάποια στιγμή να εμπνέεστε από τη χώρα μας;

Επισκέπτομαι την Ελλάδα για περισσότερα από 40 έτη, μάλιστα εδώ και αρκετά χρόνια περνάω το ¼ του έτους στην Ελλάδα, μεταξύ Αθήνας και Κρήτης. Κάθε φορά υπάρχει και κάτι νέο να μου προκαλέσει το ενδιαφέρον και πιστεύω ότι αυτή η χώρα δεν θα σταματήσει ποτέ να με εκπλήσσει και να μου γνωρίζει καινούργια πράγματα.


Γιατί επιλέξατε την περίοδο της Κατοχής και του Εμφυλίου Πολέμου για να τοποθετήσετε την ηρωίδα σας;

Όταν πριν περίπου 10 χρόνια η Μακρόνησος κέντρισε το ενδιαφέρον μου και θέλησα να μάθω περισσότερα γι’ αυτό το μικρό νησί, ανακάλυψα την τεράστια ιστορία που κρύβει. Ακόμη και σήμερα ο ηλεκτρισμός στην ατμόσφαιρα είναι διάχυτος για τους επισκέπτες του.  Όλα αυτά τα χρόνια εγκυμονούσε η ιστορία του βιβλίου μέσα μου και μετά από μεγάλη έρευνα κατάφερε να αποτυπωθεί. Θέλησα να μελετήσω πώς κατέληξε η Ελλάδα να βιώσει έναν Εμφύλιο Πόλεμο κι έτσι οδηγήθηκα στη ναζιστική κατοχή και μετά θέλησα να δημιουργήσω μια ηρωίδα που μεγάλωσε κι έζησε αυτή την τραγική και σκοτεινή περίοδο και κατάφερε να επιβιώσει.

Τι ήταν αυτό που σας έκανε εντύπωση γράφοντας για  την χρονική εκείνη περίοδο;


Οι άνθρωποι έζησαν φρικαλεότητες. Πιστεύω πως κανένας δεν κατάφερε να κερδίσει από αυτή τη σύγκρουση, ούτε οι νικητές ούτε οι ηττημένοι. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το πώς κατάφεραν να επιβιώσουν οι άνθρωποι και απόλυτα λογικό που δυσκολεύονται να μιλήσουν για εκείνη την περίοδο και με σιωπή να προσπαθούν να την ξεχάσουν. 

Στο βιβλίο σας αναφέρεστε στην Μακρόνησο και το Τρίκερι. Ήταν εύκολο να αντλήσετε πληροφορίες για τα μέρη αυτά;


Την Μακρόνησο την είδα σαν μια σκιά στον ορίζοντα σε μια επίσκεψή μου στο Σούνιο. Κατάφερα να την επισκεφθώ 7 χρόνια αργότερα και πραγματικά με συγκλόνισε. Θέλησα να ερευνήσω και να μάθω λεπτομέρειες για την περίοδο εκείνη και πώς οδηγήθηκαν εκεί τα γεγονότα. Αναπόφευκτα έφτασα και στο Τρίκερι.  Διάβασα πολύ, είδα φωτογραφίες, μίλησα με ανθρώπους, επισκέφθηκα τα μέρη του βιβλίου προσπάθησα να φτάσω όσο πιο βαθιά μπορούσα.


Η ηρωίδα σας, μπαίνει στη διαδικασία να επιλέξει ανάμεσα στη ζωή και τα πιστεύω της.Αν ήσασταν στη θέση της, τι θα επιλέγατε;


Η ηρωίδα μου έζησε την Κατοχή και τον Εμφύλιο. Ο Εμφύλιος δεν ήταν μόνο στο εξωτερικό της περιβάλλον, αλλά και στην ίδια την οικογένειά της. Τα γεγονότα της ζωής της την οδήγησαν στον κομμουνισμό και στην υπεράσπιση των πιστεύω της. Ήταν μια συνηθισμένη γυναίκα, που αναγκάστηκε να ζήσει μια ασυνήθιστη ζωή. Δεν μπορώ να γνωρίζω τι θα επέλεγα στη θέση της, γνωρίζω, όμως, ότι κανένας δεν πρέπει να στερείται τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ελευθερία σκέψης και λόγου αποτελούν βασικές αρχές της δημοκρατίας.


Μελετώντας την ιστορία, όχι μόνο για το νέο σας βιβλίο, αλλά και για τα προηγούμενα, βρίσκετε ομοιότητες με το τώρα;

Δεν θα ήθελα να υπάρχουν ομοιότητες εκείνης της μαύρης περιόδου με τις μέρες μας, όμως τα γεγονότα απέχουν πολύ από τη θέλησή μου. Ακόμη και σήμερα άνθρωποι σε κάθε γωνιά του πλανήτη στερούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ποια χρονική περίοδος, ιστορικά, σας γοητεύει περισσότερο;

Θα έλεγα ότι μου εξάπτουν το ενδιαφέρον κρυφές πτυχές της νεότερης Ιστορίας.

Ξεκινάτε μία σειρά παρουσιάσεων με αφορμή το νέο σας βιβλίο. Τι είναι αυτό που εισπράττετε κάθε φορά από τον κόσμο που  σας προσεγγίζει;

Μου αρέσει πολύ να γνωρίζω νέους αναγνώστες, αλλά και να ξανασυναντώ ανθρώπους που έχω γνωρίσει στο παρελθόν και διαβάζουν τα βιβλία μου. Έχει τύχει πολλές φορές να συναντήσω ανθρώπους και να μοιραστούν μαζί μου ότι τα μυθιστορήματά μου ήταν το ερέθισμα για να  ταξιδέψουν σε τόπους που αναφέρω στα βιβλία μου. Είναι πραγματικά υπέροχο αυτό.

Κατερίνα Σαμψώνα

https://sokari-sokari.blogspot.com/2019/10/victoria-hislop.html