Βασιλικός Βασίλης , Κουμανταρέας Μένης – Νεανική αλληλογραφία 1954-1960

Written by Katerina Sampsona on . Posted in Δύο λεπτά βιβλίο

COVER_NEANIKH_ALLHLOGR_400

Νεανική αλληλογραφία 1954-1960

Βασιλικός Βασίλης , Κουμανταρέας Μένης

Επιμέλεια: Νιάρχος Θανάσης

Εκδόσεις : Τόπος

Πρόκειται για την αλληλογραφία δύο ανθρώπων που πλέον θεωρούνται δύο από τους σπουδαιότερους συγγραφείς της χώρας.  Μια αλληλογραφία που ξεκίνησε το 1954 και τελείωσε το 1960 μετατρέποντας  μία γνωριμία σε μία δυνατή και ουσιαστική φιλία που κράτησε μια ολόκληρη ζωή.

Οι δύο συγγραφείς τότε, μοιράζονταν τις νεανικές τους ανησυχίες ,  τα προσωπικά τους προβλήματα, καθώς  και ιδέες για θεατρικά και βιβλία χωρίς να χαϊδεύει ο ένας τα αυτιά του άλλου.

Μέσα από τα γράμματά τους συναντούμε τους δύο συγγραφείς που γνωρίζουμε. Η γραφή τους περικλείει τον χαρακτήρα τους σαν λογοτέχνες.  Θα μπορούσαμε να πούμε, αν αυτό επιτρέπεται,  ότι τα γράμματα αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν  παράδειγμα γραφής για τους σύγχρονους  λογοτέχνες. Γιατί λογοτέχνης δεν είσαι μόνο όταν γράφεις ένα βιβλίο

 

Βαθιά συναισθηματικοί, περικλείονται από ανθρώπους όπως ο Χατζιδάκις και ο Γκάτσος σε μια εποχή που η δημιουργία ήταν ανάγκη, λόγος ύπαρξης και όχι  δεδομένο της εποχής.

http://www.sokari-sokari.blogspot.gr/2014/12/1954-1960.html

Κατερίνα Σαμψώνα

 

http://

Βασιλικός Βασίλης , Κουμανταρέας Μένης – Νεανική αλληλογραφία 1954-1960, εκδόσεις Τόπος from katerina sampsona on Vimeo.