Απόκρυφο Βερολίνο, Franz Hessel

Written by Katerina Sampsona on . Posted in Δύο λεπτά βιβλίο, Σύντομα νέα

Απόκρυφο Βερολίνο
Franz Hessel
Μετάφραση: Απόστολος Στραγαλινός
Εκδόσεις Κριτικη

 
 
Το Απόκρυφο Βερολίνο είναι ένα ταξίδι στα άδυτα του Βερολίνου της δεκαετίας του 1920.

160 σελίδες (μαζί με το επίμετρο του Απόστολου Στραγαλινού) παρουσίασης του Βερολίνου από τον βασικό ήρωα του βιβλίου τον Βέντελιν, έναν άντρα που γύρω του συντελούνται αλλαγές, κοινωνικές, οικονομικές, προσωπικές, μια εποχή που αναζητεί την αδιέξοδο .
Βρίσκεται ανάμεσα σε ένα παντρεμένο ζευγάρι, με μια σύζυγο, την Καρόλα, να θέλει να ξεφύγει από τη βαρετή καθημερινότητα και τη  δυστυχία που επικρατεί γύρω της και τον σύζυγο, τον Κλέμενς, έναν τυποποιημένο καθηγητή φιλολογίας. Ένα ιδιόμορφο ερωτικό τρίγωνο σχηματίζεται και ένα ταξίδι στο απόκρυφο Βερολίνο ξεκινάει. Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται, όλοι αναζητούν την διαφυγή από τη δυστυχία, είτε με ένα ταξίδι στην Ιταλία, είτε μέσα από ατέρμονες συζητήσεις, είτε από συναισθήματα που χτίζονται μέσα σε λίγες μέρες προκειμένου να ανακουφιστούν από τα πως, τα γιατί και μια ζωή που δεν προμηνύει καμιά αλλαγή.
Η γραφή του Hessel έχει την ικανότητα να σε παρασύρει στον τόπο και τον χρόνο στον οποίο αναφέρεται, ζωντανή γραφή, γεμάτη εικόνες, ήχους και από τα συναισθήματα των ηρώων του και όλα αυτά στις ελάχιστες σελίδες του βιβλίου του. Κάθε λέξη και ένα νόημα, κάθε περιγραφή και μια ανακάλυψη.
Κατερίνα Σαμψώνα