Αθηνά Χατζή, Η θάλασσα έφυγε

Written by Katerina Sampsona on . Posted in Δύο λεπτά βιβλίο

thumbnail
Αθηνά Χατζή
Η θάλασσα έφυγε
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Με φόντο τη βραδιά εκείνη του Δεκεμβρίου του 2008, όπου ένα νέο παιδί πέφτει νεκρό από τη σφαίρα ενός αστυνομικού, η Αθηνά Χατζή αρχίζει να ξετυλίγει τις ζωές των ηρώων της.
Πέντε άνθρωποι, που συνδέονται με αόρατα δεσμά, χωρίς όμως να το γνωρίζουν, ένας φαύλος κύκλος που καταλήγει στην πλήρη απομάκρυνση.
Ο Τάκης με την Άννα, δύο άγνωστοι στην ουσία που ζούσαν κάτω από την ίδια στέγη με μόνο κοινό χαρακτηριστικό την ακαδημαϊκή καριέρα. Τον Σίμο που ήθελε την Αλόη, που βρισκόταν στους αντιεξουσιαστές γιατί ένιωθε ότι ανήκε κάπου αλλά και γιατί εκεί ανήκε και η Αλόη. Τον Σίμο που στάθηκε η αιτία για την Άννα να αλλάξει ζωή.
Η Νταίζη , μία κοπέλα που απολάμβανε, όπως θεωρούσε, τη ζωή, ρουφώντας καθημερινά αντρικά κορμιά.Της αρκούσε να δουλεύει στο κατάστημα καλλυντικών και να μιμείται τη Βουγιουκλάκη μέχρι τη στιγμή που πέφτει στα δίχτυα του Τάκη. Ο Γιάννης, που ξεκίνησε τις σπουδές του στο μαθηματικό και κατέληξε από την Πανεπιστημιούπολη στο βουνό, να χαζευει τη θέα και να ονειρευεται, μέχρι που γνώρισε τη Νταίζη νιώθοντας την απελπισία του μονόπλευρου έρωτα που στο τέλος δικαιώνεται , χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η δικαίωση έχει να κάνει με την ένωση με το απωθημένο.
Σε αυτό το βιβλίο δεν συναντούμε πολλούς διαλόγους, αλλά αυτό δεν κάνει λιγότερη εντυπωσιακή τη γραφή της Αθηνάς Χατζή, που χρησιμοποιεί τις σκέψεις των ηρώων της για να παρουσιάσει τα γεγονότα. Μονόλογοι που θα μπορούσαν να ανήκουν σε ένα καλοστημένο θεατρικό έργο. Με αρκετή δόση πικρού χιούμορ, εκείνου που ξεφυτρώνει όταν θέλουμε να ειρωνευτούμε την τραγικότητα των καταστάσεων που ζούμε.
Μπορεί η υπόθεση του βιβλίου, να μην είναι ανατρεπτική αλλά ο τρόπος που η συγγραφέας πλέκει τις ιστορίες σε συνδιασμό με την πετυχημένη ανασκαφή των συναισθημάτων των ηρώων της, το κάνουν απολαυστικό στην ανάγνωση και σίγουρα θα χρειαστείτε χαρτί και μολύβι για να κρατήσετε σημειώσεις.
Κατερίνα Σαμψώνα
http://www.sokari-sokari.blogspot.gr/2014/10/blog-post_31.html