#OnAir 19:00-20:00 Zakia Aqra & Γιάννης Λιάκος -Shu esti Μέση Ανατολή 20:00-21:00 Άννα Μπικάκη -Pick up the pieces 21:00-22:00 Νεφέλη Αρδίττη -Στη Γιουπέντη 22:00-23:00 Γιώργος Κόρρας -Σινεράμα

Τέχνης Σεργιάνι || 21/10, 17:00

Written by Alexandros Kourtis on . Posted in Σύντομα νέα, Τέχνης Σεργιάνι

Καλεσμένοι: Νίκος Ψαρράς, Ειρήνη Σταματίου

Η θεατρική σεζόν έχει ήδη ξεκινήσει και η ραδιοφωνική εκπομπή, για πέμπτη συνεχή χρονιά, είναι πιστή στο εβδομαδιαίο δίωρο ραντεβού με τον δημοσιογράφο, θεατρολόγο Αλέξανδρο Κούρτη πίσω απ’ το μικρόφωνο.

Με αφορμή το έργο του Χουάν Μαγιόργκα, Himmelweg (Ο δρόμος για τον ουρανό) ο ηθοποιός Νίκος Ψαρρας θα βρεθεί ξανά στο στούντιο για να παρουσιάσει την δουλειά που ανεβαίνει στο θέατρο Τζένη Καρέζη σε σκηνοθεσία της Έλενας Καρακούλη.

“Ο δρόμος για τον ουρανό” συνδέεται με ένα ιστορικό γεγονός κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πόλεμου. Σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης Εβραίων κοντά στην Πράγα στήνεται ένα παιχνίδι εντυπώσεων, δηλαδή εξαπάτησης. Η ναζιστική κυβέρνηση του Βερολίνου επιβάλλει σε επιλεγμένους κρατούμενους να δημιουργήσουν μια πλαστή εικόνα αξιοπρεπούς διαβίωσης για χάρη της κοινής γνώμης.

Εκπρόσωποι του Ερυθρού Σταυρού, θορυβημένοι από τις φήμες για τις συνθήκες που επικρατούν στα στρατόπεδα, καταφθάνουν και γίνονται μάρτυρες μιας καλοστημένης απάτης. Επισκέπτονται το Τερεζίν, ένα ιδιόμορφο γκέτο, στο οποίο τα πάντα φαίνονται να λειτουργούν “κανονικά”. Επιστρέφοντας από το στρατόπεδο θα καταθέσουν τη μαρτυρία τους για τη σίτιση, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τη διαμονή των κρατουμένων.Η Theressienstadt είναι μια επιχείρηση ωραιοποίησης του εγκλήματος και προετοιμαζόταν επί ένα χρόνο για να κάνει τη θεαματική της “πρεμιέρα” ενώπιον του “κοινού” της στις 23 Ιουνίου το 1944.

Παράλληλα, στη νέα ενότητα για το Τέχνης Σεργιάνι με τίτλο στην Quinta, η ηθοποιός Ειρήνη Σταματίου έρχεται να μας συστήσει την παράσταση “Mēta-Φιλονικία” του Marivaux που σκηνοθετεί και παρουσιάζει στο θέατρο Επί Κολωνώ.

Στο φαντασιακό κόσμο κάποιας πριγκιπικής αυλής τίθεται το ερώτημα ανάμεσα σε έναν Πρίγκιπα και μία νεαρή Κόμισσα για το αν οι άντρες ή οι γυναίκες έδωσαν πρώτοι το παράδειγμα της απιστίας στον έρωτα.

Ο Πρίγκιπας αποκαλύπτει πως το ίδιο ερώτημα είχε απασχολήσει στο παρελθόν και τον πατέρα του, ο οποίος αποφάσισε να λύσει την απορία του μέσω ενός πειράματος με ζωντανά ανθρώπινα πλάσματα, δύο αγόρια και δύο κορίτσια, που από βρέφη ανατράφηκαν χωριστά, δίχως να έχουν επαφή με άλλα όντα πέρα από δύο ορισμένους από τον ίδιο, υπηρέτες – παιδαγωγούς.

Ο Πρίγκιπας αποφασίζει, λοιπόν, να “βγάλει” στον “πραγματικό” κόσμο αυτά τα τέσσερα παιδιά για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τις σχέσεις που θα αναπτύξουν μεταξύ τους, καθώς εκείνα θα απαντούν σε ένα ερώτημα που δεν τους έχει ποτέ τεθεί.

Επιμέλεια, Παρουσίαση: Αλέξανδρος Κούρτης
Πρωτότυπη Μουσική Σύνθεση: Μάνος Αντωνιάδης