#OnAir 15:00-16:00 Μουσικές επιλογές από τους παραγωγούς του σταθμού 16:00-17:00 Βασίλης Λαλιώτης -Βαριετέ 17:00-19:00 Αλέξανδρος Κούρτης -Τέχνης Σεργιάνι 19:00-20:00 Άθως Δανέλλης & Αντώνης Πετράτος –Στη γειτονιά του Καραγκιόζη

Τέχνης Σεργιάνι || 2/12, 17:00

Written by Alexandros Kourtis on . Posted in Σύντομα νέα, Τέχνης Σεργιάνι

Καλεσμένοι: Δημήτρης Καρατζιάς, Λουκία Μιχαλοπούλου

Με αφορμή την ερμηνευτική του σκηνική επιστροφή μέσα από το έργο του Bernard Pomerance, “Ο άνθρωπος ελέφαντας”, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Καρατζιάς θα βρεθεί στο ραδιοφωνικό στούντιο για να επικοινωνήσει την παράσταση που ανεβαίνει με επιτυχία σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη στον Πολυχώρο Vault.

Πρόκειται για την ιστορία ενός άνδρα, του Τζον Μέρρικ, στη Βικτοριανή Αγγλία του 19ου αιώνα που είχε μια άνευ προηγουμένου φυσική παραμόρφωση. Όταν ο καταξιωμένος γιατρός Τριβς τον παίρνει υπό την προστασία του, για να τον απαλλάξει από έναν κόσμο καιροσκόπων και εκμετάλλευσης, εκπλήσσεται από το λαμπρό μυαλό, την ακλόνητη πίστη του και τη δίψα του για αποδοχή, αγάπη και έρωτα.

Πόσο όμως ο Τζον Μέρρικ έχει αληθινά απομακρυνθεί από τα Freek Shows και από έναν κόσμο τεράτων;

Το έργο τιμήθηκε με τα Βραβεία Tony, Drama Desk, Obie Awards και New York Drama Critics’ Circle ως το Καλύτερο Έργο της χρονιάς το 1979. Από τότε συνεχώς παρουσιάζεται στις θεατρικές σκηνές ανά τον κόσμο, μιας κι ο ρόλος του Τζον Μέρρικ θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες υποκριτικές προκλήσεις, με μερικούς πολύ σπουδαίους ηθοποιούς να έχουν αναμετρηθεί κατά καιρούς μαζί του (David Schofield, David Bowie, Mark Hamill, Bradley Cooper κ.α). Στην Ελλάδα παρουσιάστηκε το 1980 από το θέατρο Έρευνας του Δημήτρη Ποταμίτη και αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες καλλιτεχνικές και εισπρακτικές επιτυχίες του πάντα πρωτοποριακού καλλιτέχνη.

Επίσης, η ηθοποιός Λουκία Μιχαλοπούλου θα συναντήσει για πρώτη φορά τον δημοσιογράφο, θεατρολόγο Αλέξανδρο Κούρτη για να παρουσιάσουν παρέα το έργο του Τόμας Μπέρνχαρντ, “Ρίττερ, Ντένε, Φος” που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Μαρίας Πρωτόπαππα στη σκηνή του Υπογείου του Θεάτρου Τέχνης.

Τρία πρόσωπα. Τρεις ηθοποιοί. Ένα αιμομικτικό τρίο σε γεύμα ανάμεσα σε βαριά οικογενειακά πορτραίτα. Μία κωμικοτραγική ιεροτελεστία. Σαν χορωδία σε ένα κελί από παράφρονες, τρία αδέλφια αποπειρώνται ενάντια στην αφασία, στην παράλυσή τους, στο μηδενισμό, με όπλο τον μηδενισμό.

Ο Λούντβιχ, τρόφιμος σε μια κλινική για πνευματικά διαταραγμένους ασθενείς, επιστρέφει στο πατρικό του σπίτι όπου από πάντα κατοικείται από τις δύο αδερφές του, ηθοποιούς. Μπορούν να παίζουν στο θέατρο όποτε το επιθυμούν μιας και το πενηνταένα τοις εκατό του συγκεκριμένου θεάτρου τους ανήκει. Έτσι ξεκινάει το έργο.

Και εκτυλίσσεται πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από ένα γεύμα όπου προσπαθούν να επικοινωνήσουν με παροιμιώδη ανικανότητα. Ένα ασφυκτικός χώρος μαρτυρά το βαρύ παρελθόν, υψηλή τέχνη και διανόηση ανάμεσα σε κλασική μουσική, πίνακες προγόνων και μαθηματικούς ορισμούς. Τρία πρόσωπα που πιάστηκαν στον ιστό ενός κληρονομημένου ανταγωνισμού.

Επιμέλεια, Παρουσίαση: Αλέξανδρος Κούρτης
Πρωτότυπη Μουσική Σύνθεση: Μάνος Αντωνιάδης