Διά ταύτα και εφεξής 13.12.2015: Ο φωτοδέκτης στιγμών Λεωνίδας Τζάνης

Written by Rania Papadopoulou on . Posted in Σύντομα νέα

Κυριακή 13.12.2015 στις 6 το απόγευμα

www.metadeftero.gr

Διά ταύτα και εφεξής 13.12.2015: Ο φωτοδέκτης στιγμών Λεωνίδας Τζάνης www.metadeftero.gr by Rania_Papadopoulou on Mixcloud

Είπα τον έρωτα την υγεία του ρόδου την αχτίδα
Που μονάχη ολόισα βρίσκει την καρδιά
Την Ελλάδα που με σιγουριά πατάει στη θάλασσα
Την Ελλάδα που με ταξιδεύει πάντοτε
Σε γυμνά χιονόδοξα βουνά.

Οδυσσέας Ελύτης

Περιπατητής, φωτοδέκτης στιγμών, ο Λεωνίδας Τζάνης, καταφέρνει με μαεστρία να απαθανατίσει τις στιγμές του όση ώρα και αν χρειαστεί. Με τη φωτογραφική του μηχανή, θα περιμένει ώρες ώσπου να καταγράψει με το φακό του τις δικές του στιγμές. Μία ματιά στις φωτογραφίες του αρκεί, για να αναιρέσει το προσωνύμιο του ερασιτέχνη φωτογράφου. Το καλοκαίρι του 2015, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Πολιτισμού “Αναγέννηση 2015”, που διοργάνωσε στο Ν.Πύργο Ευβοίας ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος “ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ”, πραγματοποιήθηκε η πρώτη του ατομική έκθεση “Στιγμές” με τοπία από όλη την Ελλάδα, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία.

Στην εκπομπή “Διά ταύτα και εφεξής” της Κυριακής 13.12.2015, λίγες μόλις εβδομάδες πριν αποχαιρετήσουμε το 2015, ο Λεωνίδας Τζάνης σε μία συζήτηση, που πραγματοποιήθηκε πριν λίγους μήνες, μας μιλά για τις φωτογραφικές στιγμές του,  τα όνειρα  και όχι μόνο.

Παράλληλα θα ακούσουμε ένα μικρό απόσπασμα από τα εγκαίνια της  πρώτης του ατομικής έκθεσης, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύντομα στην Αθήνα.

Στο μικρόφωνο και τις μουσικές επιλογές η Ράνια Παπαδοπούλου.

Συντονιστείτε! www.metadeftero.gr

 

Λίγα λόγια για το Λεωνίδα Τζάνη

( Βιογραφικό σε πρώτο πρόσωπο)

Ένα ανοιξιάτικο πρωινό Σαββάτου το 1971, βγήκα με το ζόρι (αναποδογεννημένος) σε αυτό τον κόσμο. Τα παιδικά μου χρόνια τα χάρηκα στην Ηγουμενίτσα με αποτυπωμένες εικόνες ξενοιασιάς στις όμορφες παραλίες, τα βουνά και τα ποτάμια της Θεσπρωτίας. Αφού ανέβηκα όλες τις βαθμίδες της «περίφημης» Ελληνικής Εκπαίδευσης έφυγα για το «Μεγάλο Χωριό» αποφασίζοντας να ανοίξω τα φτερά μου….. πιο πολύ όμως τα “έβρεξα” αφού ακολούθησα ναυτικό επάγγελμα υπηρετώντας την «Μητέρα Πατρίδα» εδώ και 20 χρόνια (… και που ‘σαι ακόμα). Περνώντας τα χρόνια κάποια στιγμή άκουσα ένα μύθο για κάποιοv παλιό ναυτικό (Προφήτη Ηλία) που πήρε ένα κουπί στον ώμο και «πήρε τα βουνά». Λοιπόν είπα να ακολουθήσω τον «μύθο» και εδώ και μερικά χρόνια τριγυρνάω στις κορυφές και τα λαγκάδια αυτού του τόπου. Το κουπί όμως δεν το αποχωρίστηκα και μερικές φορές κατεβαίνω στο νερό να το χρησιμοποιήσω κάνοντας Καγιάκ Ανάμεσα στα δύο αυτά άκρα κάθομαι και γράφω μερικές αράδες προτιμώντας όμως οι περισσότερες να βγαίνουν μέσα από εικόνες …κάτι ήξεραν οι Κινέζοι

Ο Λεωνίδας Τζάνης στο διαδίκτυο

“Ατραπός”- το blog με τις φωτογραφίες του Λ.Τζάνη: http://atraposroute.blogspot.gr/

Η “Ατραπός” στο facebook: https://www.facebook.com/%CE%91%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%80%CF%8C%CF%82-641161752565475/?fref=ts

Tags: , , , , , , ,